Interessant filmpje over lithium cellen

FPV - GPS - Ontvangers - Zenders etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ph-svv
Lid
Berichten: 1393
Lid geworden op: wo jun 06, 2012 2:08 pm
Locatie: Ede
Contacteer:

Interessant filmpje over lithium cellen

Bericht door ph-svv » za jul 29, 2017 9:50 pm

Groet Sander,
Mijn Hangar

Het denkwerk neemt altijd een significant deel van de totale bouwtijd in beslag,
vandaar dat mijn kisten nog niet af zijn ;)

Eddy the Eagle
Berichten: 8
Lid geworden op: za apr 01, 2017 2:57 pm
Contacteer:

Re: Interessant filmpje over lithium cellen

Bericht door Eddy the Eagle » wo aug 16, 2017 9:35 pm

Wel erg interessant, maar de maker van dit filmpje mist wel een aantal zaken.

deze "rondcellen" zijn van een andere chemie als de door ons gebruikte (vlieg)accu packs, met name het electroliet is minder instabiel.
bovendien zitten deze dingen in een afgesloten bus, met een overdrukventiel, wat alleen in noodgevallen (kortsluiting) open gaat.
deze cellen zijn bovendien van een aan de min zijde in de bus aangebrachte PTC zekering voorzien, die grote stroomafname voorkomt.
hierdoor zijn deze accus niet voor onze doeleinden bruikbaar, meer als 0,5 tot 1 C ontladen zit er niet in bij dit type.

verder dissipeert het ic in deze "powerbank" gelukkig niet het verschil tussen een lege cel 2.8 volt en de 5.5 volt laadspanning.
dit verschil word door een PWM regeling opgevangen, de dissipatie in dit chipje is nagenoeg nul.
bovendien word deze PWM regeling ook gebruikt om de ontbrekende 1.5 tot 2.5 volt er bij te maken als de powerbank je telefoon aan het opladen is.

verder is inderdaad het verkeerd om opladen van een cel in een samenstel (serieschakeling) .van meerdere cellen bij ontladen (en zeker bij de door ons gebruikte chemie) dodelijk voor de accu.

Verkeerd om opladen bij ontladen van een accu?
de verklaring;
bij een keten van meerdere cellen is er een het eerste ontladen (leeg voor de leek), de andere cellen gaan nog even door, nu is voor de ene lege cel (die een weerstand is geworden de stroomrichting omgekeerd, en die omgekeerde richting probeert de cel (in omgekeerde) richting op te laden.
om nu simpel gezegd "dik" worden van de cel te verklaren, bij dit omgekeerd laden word het veel instabielere electroliet wat onze batterijen bevat ontleed in een paar zeer (zelf) ontbrandbare componenten, die bij blootstelling aan de lucht (zuurstof) spontaan tot ontbranding overgaan. (dit wordt ook wel een hypergole stof genoemd).
dus het lek prikken van de plastik huls om de batterij is dan al voldoende om de vuurverschijnselen te voorschijn te roepen.....

Elektro, mooi hé (maar af en toe wel ingewikkeld...)

Eddy

Plaats reactie